Vrste sirćeta i njihova lekovitost
okt30

Vrste sirćeta i njihova lekovitost

Sirće se već vekovima koristi kao konzervans i dodatak jelima, a značajna je i njegova lekovitost. Sirće je proizvod fermentacije (vrenja) vina ili neke druge namirnice koja sadrži dovoljne količine šećera. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta, a snovna sirovina za proizvodnju sirćeta u pojedinoj regiji biće ona koje ima u izobilju. Tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinsko...

Čitaj Dalje
Magareće mleko, hrana i lek
okt30

Magareće mleko, hrana i lek

Predanje kaže da je Kleopatra, žena koja je vladala nekadašnjim Egiptom, lepotu održavala svakodnevnim kupanjem u mleku magarica. Običnom narodu puno je važniji bio je učinak mleka magarice na zdravlje, posebno na bolesti kože i respiratornog sistema. U narodu se od davnina verovalo da se “veliki kašalj“ uspešno leči mlekom magarice zbog čega je nazvan “magareći kašalj“. Osim toga, mleko magarice je svojim...

Čitaj Dalje
Žvaćite svaki zalogaj 30 puta
okt28

Žvaćite svaki zalogaj 30 puta

Svaka osoba je rođena srećna. Ako to nije, to je njena greška. To znači da je kršila i da nastavlja da krši kosmičke zakone. Ove reči zapisao je Japanac Žorž Osava, osnivač makrobiotike. Kada tu misao prevedemo na ishranu, to bi značilo da, ako se dugo hranimo pogrešno, izvesno je da ćemo kod sebe isprovocirati neku vrstu oboljenja. – Životni stil je od presudnog značaja za zdravlje. Kako raste svest da su nepravilna ishrana, slabo...

Čitaj Dalje
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
okt27

Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija. Ovo je rezultat istraživanja naučnika američkog “National Cancer” instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “Hepatology”. Istraživanjem sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile...

Čitaj Dalje
Kako da skuvate savršenu tursku kafu
okt25

Kako da skuvate savršenu tursku kafu

Ako ste ljubitelji prave kafe, sigurno već znate neke tajne pravljenja ovog omiljenog napitka, ali još nekoliko zanimljivih informacija nije na odmet… Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate...

Čitaj Dalje
Hrana koja će vas podmladiti
okt24

Hrana koja će vas podmladiti

Botoks je ranije bio jedini tretman protiv starenja. Međutim, sada je dobio ogromnu konkurenciju svih mogućih tretmana najnovije tehnologije. Postoje različite mogućnosti za one, koji traže proverenu fontanu mladosti. Iako ne možemo izbrisati nastale bore ili eliminisati vrećice ispod očiju, možemo sprečiti posledice starenja počevši od samog početka, svoje ishrane. Ove namirnice, koje preporučuju stručnjaci, više su od samih...

Čitaj Dalje
Javorov sirup
okt23

Javorov sirup

Čisti javorov sirup sadrži mnoge lekovite sastojke. Krase ih antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva. Međutim, otkriveni su novi potencijalni pozitivni učinci javorovog sirupa i na zdravlje jetre, objavljeno je u časopisu “Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry”. Istraživanje o uticaju javorovog sirupa na zdravlje jetre sprovedeno je na pacovima, koji su nakon 11 dana dobijanja čistog javorovog sirupa imali...

Čitaj Dalje
Kupinovo vino
okt22

Kupinovo vino

Slatki plodovi kupine su bogati vitaminima i mineralima. Ali možete praviti i KUPINOVO VINO – veoma traženo i cenjeno zbog lekovitih osobina.Od jagodičastog voća mogu se spraviti veoma cenjena stona i desertna vina. Šira jagodičstog voća se karakteriše velikim sadržajem kiselina, pa se koriguje u smislu smanjenja istih. Ovo je neophodno, jer bi vino dobijeno od šire sa nekorigovanom kiselošću bilo na ukus jako kiselo i...

Čitaj Dalje
Veganski način života
okt20

Veganski način života

Vegetarijanci vegani su ljudi koji svojim načinom života izbegavaju sudelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Paze na hranu koju jedu, odeću i obuću koje nose te sve ostale proizvode koje kupuju i koriste. Osim što ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…) i sve prerađevine koje ih sadrže (mesne salame, mesne paštete, mesne supe, želatinu, kavijar…), ne jedu niti namirnice životinjskog porekla; kravlje ili neko drugo...

Čitaj Dalje
Koja je razlika između vegeterijanca i vegana?
okt19

Koja je razlika između vegeterijanca i vegana?

Pa, vegetarijanci jednostavno ne jedu mrtve životinje ni njihove delove. Dakle to uključuje crveno meso, meso kokoši i ostale peradi, ribu i ostala vodene životinje (kao što su škampi i rakovi), i bilo koje nusproizvode tih industrija kao što su želatina, životinjske masti i renet (dio želuca teleta) koji služi kao sirilo u proizvodnji nekih sireva. Mnogi vegetarijanci ne jedu ni jaja. Vegani ne jedu životinje, a također izbegavaju...

Čitaj Dalje